dijous, 7 de març del 2013

Les Caceres del Tresor


Una cacera del tresor (en anglès “Treasure Hunt”, “Scavenger Hunt” o “Knowledge Hunt”, ja que de les tres formes se la coneix) és un recurs educatiu amb moltes possibilitats didàctiques i competencials que es pot utilitzar en totes les àrees i en tots els nivells educatius. Consisteix a desenvolupar una unitat didàctica o un nucli d'activitat concret utilitzant les TAC a l'aula. Són un seguit de preguntes i una llista de direccions de pàgines web, de les quals es pot extreure o inferir les respostes. Generalment inclouen una "Gran pregunta" al final, que requereix que els alumnes integrin els coneixements adquirits durant el procés Aquest recurs didàctic aconsegueix despertar l'interès de l'alumnat i permet treballar continguts diferents segons el ritme d'aprenentatge de cada estudiant.


Una cacera del tresor consta de cinc parts:

· Capçalera. Conté el títol de la cacera, a quina àrea i a quin nivell educatiu s'adreça i el nom i el correu electrònic de l'autor. També incorpora imatges, fotografies i dibuixos.

· Introducció. Consisteix en un breu paràgraf motivador sobre el tema que volem treballar a l'aula. Es tracta de despertar l'interès de l'alumnat.


· Preguntes. En aquest apartat, s'hi plantegen una sèrie de preguntes amb l'objectiu que els aprenents, després de fer una recerca a Internet, hi donin resposta. Es tracta de redactar preguntes guia, és a dir, de formular qüestions que permetin concretar els aspectes més importants de cada tema, amb la qual cosa s'ajuda els nois i les noies a assolir els objectius establerts.

· La gran pregunta. Consisteix en una activitat o en més d'una, generalment pràctiques, que porten l'alumnat a aplicar els coneixements adquirits i a realitzar aprenentatges nous.


· Recursos d'Internet. Es tracta d'un recull de les adreces d'Internet més adients sobre el tema de la cacera, prèviament seleccionades pel professorat, amb l'objectiu que els nois i les noies les consultin i puguin resoldre totes les qüestions plantejades.

Et recomano que facis una ullada algun d’aquests enllaços:

http://blocs.xtec.cat/caceres/
http://www.aula21.net/cazas/index.htm
http://learning.blogs.nytimes.com/category/lesson-plans/
http://www4.ujaen.es/~apantoja/cazas_tesoros.htm

(La informació que acabeu de llegir està extreta del bloc Bombolles de sabó del qual també en sóc l'administrador)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada